Publiczne Przedszkole nr 2

w Kędzierzynie-Koźlu

logo bip

Żywienie w przedszkolu

W trosce o utrwalenie zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci Minister Zdrowia w dniu 26 sierpnia 2015 r. podpisał rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
 
Nowe przepisy pomogą placówkom oświatowym w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży.
Rozporządzenie ma na celu nauczyć dzieci, nauczycieli i rodziców, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie oraz
wyeliminować ze szkół tłuste, słone i słodzone pokarmy.
 
 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2015 r.
 
 
Ograniczenia w asortymencie produktów spożywczych
 
Celem zastosowanych kryteriów dla produktów spożywczych jest:
1. Ograniczenie spożycia:
- cukrów prostych (również substancji słodzących)
- tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego
- soli /sodu
Potrawy nie mogą być dosalane i dosładzane po procesie ich przygotowania.

 
2. Promowanie spożycia: 

 Żywienie w przedszkolu jest niezwykle ważne . Wiąże się z zaspokajaniem elementarnej potrzeby biologicznej dziecka. Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

 

 Od Września 2016 ograniczamy ilości soli dodawanej do przygotowywanych w przedszkolu potraw.

Do każdego posiłku w tym śniadania serwujemy zdrowe przekąski w postaci różnego rodzaju ziaren

( pestki dyni, słonecznika, żurawiny) oraz świeże i suszone owoce.

Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek. Stanowią one 75% dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. Dokładamy wszelkich starań, aby posiłki przygotowywane dla dzieci były smaczne, zdrowe, przyrządzone zgodnie z obowiązującymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze.  W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe oraz pieczemy ciasta. Zgodnie z powiedzeniem „jemy oczami" dbamy o sposób podawania wszystkich potraw, tak by były kolorowe i zachęcające do spożyci

Często trafiają do przedszkola dzieci, które z natury są „niejadkami" lub takie, które poznają smak niektórych potraw dopiero w przedszkolu. Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do spożywania posiłków. Przede wszystkim:

W ramach zachęty, aby wychowankowie poznali różne potrawy, wspólnie z dziećmi przygotowujemy surówki, sałatki (owocowo-warzywne), pieczemy ciasteczka, robimy kanapki, itp.W każdej sali zabaw znajdują się butle z wodą niegazowaną.